11 Mart 2018 Pazar

Projeden Ev Alacaklara Çeşitli Püf Noktaları (1)

Merhaba dostlar,
İçinde bulunduğumuz dönem, projelerin çoğunun daha inşaat bitmeden satıldığı bir dönem. Topraktan girilen projeler daha ekonomik görünüyor. Hatta ve hatta güzel dairelerin en önce satılması alıcıların daireleri daha topraktan satın almasını tetikliyor.
 konut projesi ile ilgili görsel sonucu
Tehlike şu: Olmayan, henüz inşa edilmemiş bir daireyi alıyorsunuz. Büyük risk!... İnce eleyip sık dokunması gereken bir mevzudur bu. Bitmiş bir evi görüp incelemek, dolaşmak ve karar vermek kolaydır, peki ya henüz maketten bir daire seçiyorsanız neler yapmalısınız? Hangi hususlara dikkat etmelisiniz? 
Etap etap bundan bahsedeceğiz.
maketten ev almak ile ilgili görsel sonucu1.Etap: Maketten daire seçimi yapmaya karar verdiniz. Elinizi çabuk da tutmanız lazım. Bu durumda ilk dikkat edeceğiniz husus, dairenizin hangi cephede nereye bakıyor olduğudur. Doğa manzaralı mı, denize mi nazır? Bu tabii ki, bütçenizi de doğrudan etkileyecektir. Orta kat seçimi her zaman mantıklıdır. "Zemin katı su basar", "çatıdan su sızar" derdi yaşamaktansa orta katta ikamet etmek daha mantık çerçevesindedir. Kış aylarında bunun faydasını görmek de mümkündür zira, alt ve üst katlarınızın ısı kullanımı sizin daha az ısınma gereci kullanmanızı ve daha az ısınma masrafı yapmanızı sağlayacaktır.
Eve sığmak da önemli. Geleceğinizi düşünerek 2+1 yerine 3+1 geniş bir daire seçimi yapmak gerekir. Sonuçta çoluğu var çocuğu var bu işin. Aidat ödemeleri başka bir konu. Bu anlamda havuzlu sitelerin aidatları aylık 350TL'den başlayıp 1,000TL'lere kadar çıkabiliyor. Kredi taksiti öderken ortalama çapta bu rakamın yarısı kadar da ödeme yapmak sizi sarsabilir. 
2.Etap: Dairenizi seçtiniz, kredinizi çekeceksiniz, ödemelere başlayacaksınız. Banka faizlerinin ortalama değer olduğu dönemlerde 24-36 ay vadeli projelerde belli başlı ödeme plan tipleri olabilir.
konut kredisi banknot ile ilgili görsel sonucu
Müteahhit firmayla anlaşmanız gereği eğer vadeli fiyat üzerinden yapılan peşin indiriminiz banka faizinden yüksekse hiç düşünmeden daireyi peşin almaya bakın. Ama günümz şartlarında "trink para" tabiri herkese uymaz. O zaman da devreye peşinat + kredili alım seçeneği giriyor. Satış vaadi sözleşmelerine göre gayrimenkulün ekspertiz bitmişlik değerinin %75-80’ine kadar kredi kullanarak alacağınız evin kredi dışında kalan kısmını peşinat olarak hemen verebilirseniz, bu da peşin alıma gireceğinden büyük avantaj sağlayabilir size. 
Son yıllarda "Ara ödemeli + Kredili alımlar" ön plana çıkmakta... Peşinatın teslimata kadar vadelendirilmesi çoğu kez gayrimenkul Alıcısına cazip geliyor. Özellikle bir yerlerden toplu para gelecek alıcılar için cazip bir başka alternatif
Burada en çok tercih edilen elbette ki peşinat + kredili alımlar... Peki ya bu durumla karşı karşıyaysak ödeme planımızı nasıl yapalım?
  • Vade önemli bir konu... Ülkemiz şartlarına bakarsak kullanabileceğiniz en ucuz kredi konut kredisidir. Faiz oranlarındaki müsaitlik durumu yüksek olduğundan banka kredisini uzun vadeler ile kullanmak mantıklı olur. 60 ay ve üzeri vadeler caziptir bu bağlamda...
  • Eğer kirada oturuyorsanız, konut kredisiyle birlikte kredi taksiti ödemeniz sorun teşkil eder. Uzun vadede (maksimum 120 ay) alacağınız kredi ile düşük taksit ödeyebilir, kiranızı buna göre dengede tutmaya çalışabilirsiniz.

Dikkate değer diğer hususlar için yazımın 2.bölümünü okumayı unutmayın...
para ile ilgili görsel sonucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...