16 Mart 2018 Cuma

Hazırlanın, Amerika'ya Gidiyoruz...

Macera dolu Amerika...
Dünya üzerinde yaşayan insanların hemen hemen tamamına yakınının hayallerini süsleyen bu ülkeye giriş zor gözükse de o kadar da zor değil. Daha doğru zor ama Amerikan Konsolosluğu, vize işlemlerinde aşırı bir zorluk çıkarmadığı gibi uzun yıllar kullanabileceğiniz bir süre de veriyor. Ama önce tabii ki başvuru sürecini başlatmanız gerekiyor.
Başvuruların en erken 90 gün öncesinden yapılması esas alınmaktadır.  Seyahat planlarınızın aksamaması adına Konsolosluk resmi tatil günlerini ve olası yoğunluğu göz önünde bulundurarak vize başvurularınızı mümkün olan en erken sürede gerçekleştirmekte fayda var.Ufak bir tavsiye, vize başvurunuz sonuçlanmadan ve konsolosluk vize bölümünce talep edilmeden otel ve uçak bileti satın almayın. 
Amerika Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
ds 160 vize başvuru formu ile ilgili görsel sonucuAmerika Konsolosluğuna kısa süreli turistik, ticari ya da aile ziyareti amaçlı seyahat gerçekleştirecekseniz, “Göçmen Olmayan Vize” kategorisinde Amerika vize başvurusu yapmanız gerekir. Amerika vizesi tipi seyahat amacına göre Turistik Vize, Ticari Vize, öğrenci ve Değişim Programı Vizesi ve Aile Ziyareti Vizesi olarak farklılık gösterebilir. Göçmen olmayan vize türünde yer alan bütün vize kategorilerinde, başvuru yapacak olanların "Amerikan Konsolosluğunun" web sitesinde yer alan online "DS-160 Vize Başvuru Formunu" doldurmaları zorunludur
Gelelim gerekli belgelere...
  • Biometrik Fotoğraf

Amerika Turistik Vizesi başvurusunda biometrik fotoğraf, 5x5 cm ölçülerinde, 6 ay içinde çekilmiş, beyaz fon arkalı ve kişinin pasaportunda bulunan daha önce almış olduğu herhangi bir vize işleminde kullanılmamış olması gerekir. 
  • DS-160 Vize Başvuru Formu

Amerika Konsolosluğu’nun resmi sitesi üzerinden ve İngilizce olarak doldurmanız gerekmektedir. Amerika Konsolosluğu’na vize başvurusu için alınan randevudan en geç 3 iş günü öncesinde online form doldurma işleminin bitmiş olması gerekiyor. Bu koşulun yerine getirilmemesi halinde, Amerika Konsolosluğu/Büyükelçiliği vize başvurularını kabul etmiyor. Bu durumda, tekrar randevu alınması gerekiyor. DS-160 formu üzerinde herhangi bir değişiklik, yalnızca formun elektronik olarak imzalanmasından ve Konsolosluğa gönderilmesinden önce yapılabilir. “İmzala” ve “Gönder” seçeneğini seçmeden önce girilen tüm bilgilerin doğruluğundan emin olunmalıdır.

  • Amerika Turistik Ziyaretçi Vize Randevu Alımı

İnternet erişimine ulaşmanın mümkün olmadığı durumlarda, hafta içi Pazartesi-Cuma arası Saat:07:00-19:00 arası, Vize Bilgi Servisi’ni arayarak, telefonla randevu alınmaktadır.
Amerika B2 Ziyaretçi Vize randevusu için başvuru sahibinin pasaport numarası, doğum tarihi ve uyruğu ile ilgili bilgilerle, kişiye özel hesap oluşturması isteniyor. Amerika seyahat amacına uygun vize türü seçilerek, kimlik bilgileri bölümüne başvuru sahibinin nüfus cüzdan bilgileri girilmelidir. Pasaportun teslim edilmesinin istendiği kargo hizmeti seçilir. Vize başvuru ücretini ödeme şekli işaretlenerek, randevu için tarih ve saat seçeneklerine ulaşılır. Başvuru sahibine uygun bir randevu tarihi onaylanması ile işlem tamamlanmış olur.
Amerika Turistik Ziyaretçi Vize Başvurularında Bulunacak Kişi bordrolu bir çalışan ise, başvuru sahibinin bağlı bulunduğu Kurum/Şirket yetkilisi tarafından, Amerika Konsolosluğu’na hitaben (İngilizce) antetli kağıda; başvuru sahibinin görevi, maaş bilgisi, izinli olduğu seyahat tarihleri, seyahatin kim tarafından finanse edildiği ve görevine tekrar geri döneceği taahhüdünü içeren bir izin dilekçesi, imzalı ve kaşeli olarak hazırlanmalıdır.
  • Pasaport

pasaport ile ilgili görsel sonucu

Amerika Konsolosluğu ziyaretçi vize başvurusunda kullanılan pasaportun özelliklerini; seyahat dönüş tarihinden sonra en az 6 ay geçerliliği devam eden, son 10 yıl içerisinde çıkarılmış ve pasaportun en az iki boş vize sayfası bulunan olarak belirlemiştir. Varsa, eski pasaportlarında sunulması önemlidir. Halihazırda Amerikan vizesi devam eden ancak pasaport geçerlilik süresi dolmuş olanlar yeni pasaportlarında vizenin bulunduğu sayfa hariç tüm sayfaları yetkili makamlara iptal ettirmeliler. (Mevcut Vizesi olup da seyahat edecek olanlar içindir.)

Başvuru sahibinin evli olması halinde mutlaka Evlilik Cüzdanı’nın fotokopisinin sunulması unutulmamalıdır.

  • Amerika B2 Ziyaretçi Vizesi Ücreti

Amerika Turistik Ziyaretçi Vizesi Ücreti, kredi kartı ile online olarak ödenebildiği gibi kredi kartı olmayan ya da online ödeme yapmak istemeyenler için herhangi bir Türk Ekonomi Bankası şubesi Amerika Konsolosluğu hesabına yatırarak ödeme yapılabilmektedir. Bankanın ödeme karşılığında verdiği dekontun başvuru sırasında evrakların arasında sunulması unutulmamalıdır. Dekont olarak sadece orjinal müşteri nüshasının sunulması yeterlidir.

Dikkat edeceğimiz diğer hususlar...

Amerika Ziyaretçi Vize başvurusu yapan kişi Öğrenci ise; seyahatine sponsor olan ebeveynin yazdığı, seyahatin detaylarını ve seyahatin tüm masraflarının karşılandığına dair bir dilekçe sunulmalıdır. Öğrenciye sponsor olan ebeveynin iş evrakları ve ekonomik durumu da dilekçeye eklenmelidir. Nüfus Cüzdanı fotokopisi, Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve anne-babanın evlilik cüzdanı fotokopisi dilekçeye eklenmelidir. Amerika seyahatine çıkan Öğrenci reşit değil ve 3. şahısla veya okulla Amerika’ya seyahat ediyorsa; Amerika Ziyaretçi Vize Talep Dilekçesi ile birlikte anne ve babadan alınan noter tasdikli İzin Belgesinin (Muvafakatname) aslını sunmalıdır.
Ülkesinde Amerika dış temsilciliği bulunmayan yabancı uyruklu kişiler, Amerika vizesi başvurularını kendilerine en yakın ülkede faaliyet gösteren Amerika Konsolosluklarına yapabilirler. Örneğin: Irak ve Suriye vatandaşları Amerika vize başvurularını Ankara Amerika Büyükelçiliği’ne yapabilirler. Amerika ziyaretçi vize başvurusu yapan T.C. İkamet İzni sahibi yabancı uyruklu ise, en az son 6 ay geçerliliği bulunan T.C. Oturma İzni Belgesi, orijinali ve fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...