23 Mart 2018 Cuma

Bağırsak Sorunlarına Çözüm Önerileri

Merhaba arkadaşlarım,

Arada sağlık üzerine yazdığım oluyor. Doktor değilim elbette, ama hayatı kolaylaştırıcı şeyleri araştırmayı seviyorum, hele hele ki çevremdekilerin yaşadıkları sorunlara eğilmeyi, onlara yardımcı etmeyi...

bağırsak ile ilgili görsel sonucuBugün konumuz belki de etrafımızla çok paylaşmadığımız, ama bize büyük sorun teşkil eden bir sağlık problemi: Peklik... Ki biz pekliği halk arasında "Kabızlık" olarak biliyoruz. Kabızlık, çoğunlukla haftada 2 defadan az, sert ve zor biçimde parça parça dışkılamaya ve bununla birlikte karnımızda ağrı, şişkinlik ve huzursuzluğa neden olur. Bazen yaşam kalitesini ortadan kaldıracak hale bile gelebilir. Bu vaziyette şunu söyleyebiliriz, bağırsağın beslenme faktörleri, stres gibi çevresel durumlara duyarlılık artmış olabilir.

Bu tip rahatsızlıklar, kalp, tansiyon gibi ırsi nedenlerle de oluşabilir. Bunun örneklerine aileniz yada çevrenizde görebilirsiniz. Genetik yapınız değiştirilemez ama kontrol altına alınabilir. Bunu da düzenli ve sağlıklı beslenerek gerçekleştirebiliriz. Çoğunlukla bağırsak boşaltıcı ilaçların kullanımı organın doğal ritmini bozabilir. Buna izin veremeyiz. 

İşte çeşitli öneriler...:


  • Sulu tencere yemeklerini sofradan eksik etmemek gerekir. Fasulye bu bakımdan oldukça kıymetli bir gıdadır. 
İlgili resim
  • Sıklıkla çorba (hazır çorba olmamak kaydıyla) içilmesi de bu anlamda faydalıdır. 
  • Çok aşırıya kaçmadan ekmek tüketiminin (özellikle tam buğday yada kepekli) kolon kanserinden korunma bakımından yararı tartışılmaz derecededir. 
  • Yeterli derecede sebze-meyve tüketimi gerekir. Özellikle lifli meyve ve sebzelerin tercih edilmesi önerilmektedir. İncir, armut, dut, bezelye, enginar, bamya, kabak, şalgam, fasulye, nohut, mercimek, ceviz, badem, fındık bu gıdalardandır.
  • Aşırı çay, kahve, alkollü ve gazlı içecek tüketimini bırakmalısınız. 
  • Gereksiz ilaç veya bitkisel ürünlerin kullanımını durdurmalısınız.
  • 'Su' vazgeçilmeziniz olsun. Düzenli su içme alışkanlığı yaratırsanız bağırsaklarınızın daha rahat ve düzenli çalışması sağlanmış olur. Özellikle kış aylarında "ılık su"yu tercih edin.
su ile ilgili görsel sonucu
  • Sürekli hareket bağırsakların en yakın dostudur. Çoğumuz masa başı işlerde çalışıyoruz ve egzersizden uzağız. Bu durum, bağırsaklarımızın ve totalde sindirim sistemimizin düzenli çalışmasını sekteye uğratıyor. Buna stres de eklenince sorun büyüyor. Haftada en az 3 gün 20-30 dakika süre ile tempolu yürüyüş yapmaya gayret gösterin. Yüzme imkanınız varsa yüzün de... 
Bir öneri daha getirmekte fayda görüyorum. Doktor bir arkadaşım tavsiyede bulunmuştu bu hususta. Bunlar genelde ayıp karşılansa da burada konu sağlık ve bazen sağlık söz konusu olduğunda ayıp mayıp dinlememek gerekir. Büyük tuvaletinize çıkarken, oturma konumunda çok önemlidir. 


Tuvalete her gidişinizde çömelmek sıkıntı verici bir hal alıyor olabilir. Ama sağlıklı olduğu yapılan araştırmalarda da kanıtlanmıştır. Şöyle açıklayayım: 

Çömelerek dışkılamak yüzyıllar öncesinden gelen bir alışkanlıktır aslında. Ve sadece biz insanlar değil hayvanlar tarafından da tercih edilen bir şekildir. Modern tuvaletlerin icadından sonra kabızlığın, hemoroid ve apandisit sorunlarının arttığı yine yapılan tıbbi araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır. Yukarıdaki ilk resimde, oturma pozisyonu 90 derecelik bir açı oluşturmakta ve dışkının bağırsakları zorladığını ifade etmektedir. Çömelme pozisyonunda bağırsaklar büzüşmeye başladığından dışkı çıkışı da kolaylaşmaktadır. Alaturka olarak bilinen eski tuvaletlere dönmeye gerek yok bunun için... Alafranga ile devam ederken ufak aparatlarla da 45 derecelik açının sağlanması söz konusu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...