Merhaba değerli dostlarım,
Geçtiğimiz hafta kış iznimizi Kapadokya'da geçirmiştik. Hatta buradaki deneyimlerimize ilişkin olarak da gerek geçmişte yazdığım gerekse geçtiğimiz haftaya ilişkin yazımda detay ve yararlı bilgiler vermiştim. Son yazımda bahsettiğim üğzere, Testi kebabının tarifi ve İstanbul'da bunu nasıl yaparımı size anlatmak istedim.
Testi kebabı, Kapadokya'nın dolayısıyla da Nevşehir'in en önemli yöresel lezzeti konumunda. Yapılışı göründüğünden daha kolay. Öncelikle malzemelerimizi toparlayalım, sonrasında yapılışını bir de benden dinleyin:
- 1 adet testi (çömlek de kullanabilirsiniz.)
- Kuşbaşı dana et
- Domates
- Sarımsak
- Sivri biber
- Sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Orta kıvamda hazırlanan hamur
Testi kebabı için ufak bir ateşe ihtiyacınız olabilir. Bunun için mangal ateşi idealdir mesela. Sıvı yağ ve dana etini (kuşbaşı), testinin içine yerleştirin. Kaşık kullanmanız tavsiye ediyorum zira testi yada çömleğin ağpzı biraz dar olabilir. Sonra bu testiyi önceden hazır hale getirdiğiniz köz halindeki ateşin ortasına güzelce gömün, etin pişmesini sağlayın.
Etin suyu çekilip kavrulmaya başladığında, domates, sarımsak, sivri biber, tuz ve karabiberi ekleyin. Testinin ağzına bir bez koyun ve yine daha önceden hazırladığınız orta kıvamdaki hamurla aynı ağzı iyice kapatın. Hamurun ortasında küçük bir delik açmayı unutmayın ama Bu haliyle testiyi köz ateş gömün. Yaklaşık 2 saat ateşte bekletilebilir. Ama iyi pişerse 20-25 dakika da yeterlidir. Bu zaman zarfında kebabın dengeli pişmesini sağlamak için arada testiyi sallayın. Testinin içinde bulunan malzemenin piştiği, üzerindeki hamurun pişmesinden anlaşılabilir ancak.
Daha sonra testiyi ateşten alarak 20 dakika dinlendirdikten sonra servis yapmak için testinin ağzında sıvalı olan hamuru çıkartın. Üzerine kimyon, karabiber gibi baharatları serptikten sonra da servis edin.
AFİYET BAL ve ŞEKER OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder