17 Mayıs 2018 Perşembe

Ayçekirdeğinin Fayda ve Zararları Üzerine...

Merhaba dostlar,
Yıllarca gerek arkadaşlarım gerekse ailem çekirdek bağımlılığımla dalga geçti. Gerçi benim de abarttığım, bir film izlerken bir battal boy paket bitirmişliğim de oldu ama faydaları ve zararları üzerine hiç yazı yazmamıştım. Bugün de bu konuya değineyim istedim. Önümüzde kısa ve güncel hayatımızı etkileyecek fayda-zarar listesi uzanıyor. Gelin bunlara bir göz gezdirelim:
Asırlar boyunca vitamin, mineral ve diğer besin içerikleri nedeniyle ayçiçeği, ilaç üretiminde kullanılmıştır. Kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltmak gibi belli başlı faydalarından bahsedilebilmektedir. 
Sadece bu da değil... Kadınların menopoz dönemlerini kolaylıkla atlatabilmelerini de sağlamaktadır aslında ayçiçeği. Yalnızca yarım fincan ayçiçeği ile günlük E vitamini ihtiyacı karşılanabilmektedir.

Ä°lgili resimAyçiçeği, E vitamini aracılığıyla cilt sağlığında büyük ve önemli rol oynar. Etkili bir antioksidandır. 


Ay çekirdeği, bünyesinde "esansiyel amino asit" barındırmaktadır. Nedir yani diyeceksiniz ama, kan damarlarını ve arterleri güçlendiren bu aminoasit, dolaşım sisteminin sağlığını koruyan bir yapıdır.


Ayçiçeği iyi ve kötü olarak nitelediğimiz kolesterol (HDL ve LDL) seviyelerini dengeler.

Ayçiçeği magnezyum kaynağıdır. Magnezyum vücudumuzda neye mi yarıyor? Yüksek kan basıncını azaltmaya tabii ki... Kas ağrılarınız varsa ve yorgunluk hissiyatı duyuyorsanız ayçiçeği yemeniz tavsiyemdir. 

Herşeyin fazlası zarardır lafına gelince... Ayçekirdeğinin zararı yok mu, var elbette...

Ay çekirdeğinin aşırı tüketilmesi halinde yüksek derecede kalori alımı gerçekleşir. Zira hesaplanırsa görülecektir ki, yarım su bardağı ay çekirdeğinde 375 kalori vardır. Bir de ayçekirdeğinin çeşitleri var piyasada... Az tuzlu, orta tuzlu, fazla tuzlu diye... Tuzlu ay çekirdeği tüketimi yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarının davetiyesini çıkartabilir.


B6 vitamini açısından zengin olan ayçekirdeğini fazla tüketirseniz el ve ayaklarınızda karıncalanmalar yaşayabilirsiniz. Aşırı miktarda ay çekirdeği yenmesi, ayrıca dişlerin zarar görmesine de neden olabilir.
Kıssadan hisse almak gerekirse; Ayçekirdeği küçük miktarlarda ve aşırı işlem görmemiş halde tüketilirse yarar sağlar. Abartmamalı, küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Abartmanız halinde ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...