4 Mayıs 2018 Cuma

Cipslerinin Zararları

Başka bir yazıyla herkese merhaba,
90'lı yıllarda "Tombi" vardı. O dönemde çocukluğunun en güzel yıllarını yaşamış bir nesil bu ismi iyi bilir. O zamanlarda kilo alma, kolesterol derdimiz yoktu. Deli gibi paketleri açar yerdik. Zararlarını bilmezdik bile. 
Ä°lgili resimZaman geçtikçe farkettik ki aslında "Cips" oldukça zararlı birşey. Teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla, zararın a daha fazla vakıf olduk. Şimdi biraz bu zararları iredeleyeceğim hepimizin sağlığı için.
Öncelikle, bu cipsler aşırı derecede tuz barındırıyor bünyelerinde. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2015 yılında bazı veriler yayınlamıştı. Buna göre, yetişkin bir insan, 1 günde en fazla 6 gram tuz almalıydı. 6 gram ve üzerinde tuz edinimi, hipertansiyon ve ilerki yaşlarda ciddi kalp rahatsızlıklarının tetikleyicisi olarak karşımıza çıkabiliyor. Bunun yanında vücutta iyot dengesini de gözetmek lazım. Bu yüzden de 6 gramın altında tuz tüketimi yapılmaması da önem arzediyor.

Bir diğer açıdan duruma bakarsak, cipslerin trans yağlar ile yapıldığını görüyoruz. Ki gelişmiş ülkelerin tamamında (Bahsim Almanya, İngiltere, Fransa ve İsviçre gibi ülkeler) bu yağlar yasaklanmış veya büyük oranda kısıtlanmış durumdadır. Trans yağ kanımızda bulunan “”HDL” adı verilen iyi kolesterolü düşürürken, “LDL”  adı verilen kötü kolesterolün artmasına neden oluyor. Bu durum kalp krizi riskini artırıyor. Trans yağ arter damarlarının daralmasına ve sertleşmesine neden olur. Ayrıca alzheimer, kanser, diyabet, obezite, karaciğer bozukluğu, kadında kısırlık ve depresyon gibi sağlık açısından birçok tehlikeye de davetiye çıkarıyor.
Ä°lgili resim
Cipsin zararlarının en önemli noktalarından biri de, bu tarz ürünlerin genelde akşam saatlerinde veya gece saatlerinde tüketilmesi. Aynen ben de bunu yapıyordum. Vücudun dinlenmeye hazırlandığı bu saatlerde, cips yenmesi suretiyle vücuda tam bir yağ ve tuz pompalıyoruz. Doğal olarak vücudun tüm dengesi, en hassas olması gereken saatlerde, bu tuz ve yağı sindirmek için alt üst oluyor. Bu durum ilerleyen zamanda kalp krizi ve kanser riskini ciddi oranda arttırıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...