12 Haziran 2012 Salı

Beceri, olayı kavramakta…

Şu an çalışmakta olduğum işyerine ilk girdiğim dönemde, eğitim sonrası düzenlenen bir akşam yemeğine katılmıştım. Şansımıza, ekip arkadaşlarımla bulunduğum masada o zamanın Genel Müdür Yardımcısı Bekir Bey de oturmaktaydı. Bizlere şöyle bir tavsiyede bulunmuştu, hiç unutmam:
“Mutlaka hata yapacaksınız, birinciyi yapın, ikinciyi de yapın ama üçüncüyü asla yapmayın; kendinize aptal gözüyle baktırtmayın”
O gün bu gündür, işimi yaparken azami derecede dikkatli olmaya çaba gösteriyorum. Ama gün içerisinde öyle olaylar, öyle vakalar oluyor ki… Çileden çıkmamak işten bile değil…
İşlem bazında kredi değerlendirmelerinde birtakım belgeler gerekir. Bu belgeleri inceleyerek değerlendirdiğimiz dosyanın muteberliği (güvenilirliği) hususunda kanaat getirmeye gayret gösteririz. Bunun nasıl olacağını, nasıl gerçekleştirileceğini, nelerin gerekeceğini, bizlere göndermesi gereken “dostlarımıza” (böyle dost düşmanımın başına gelmesin) defalarca anlatırız. Birinci değerlendirmede gereklilikleri yerine getirmezsen, bu sorun yaratmaz çünkü ilk uyarı için her zaman vakit vardır; ikinci değerlendirmede yerine getirmezsen, “unutkanlık” deriz, hatta “yoğunluk” çalılığının arkasına saklanmalarına göz yumarız dostlarımızın; ama onlarca işlemi beraber yaptıktan sonra 11.değerlendirmede hala beklenenler, gereklilikler yerine getirilmediğinde işler değişir. Bu tip durumlarla karşılaştığımızda siz de onlar da benimle karşılaşmak bile istemeyebilirsiniz :) Çünkü bilincindeyimdir aslında; beceri, biraz da olayı kavramaktır.

       Hayatın stresli anlarını en aza indirgemek konusunda bazı şifreler var ve sıklıkla hepimiz bunun farkındayız. Bir kere, en önemli anahtar da budur zaten, Hayatı kolaylaştırmak !  Zorlukları minimize etmek mikro düzeyde kendini kolaylaştırmaktan, pratikleştirmekten geçer. Bunu başlatabileceğin en önemli safhalardan biri yapmakta olduğun iştir. “Böylece zincirin ilk halkasını cilalamış olursun” derim her zaman; çünkü hayatın dinamikleri daima birbirini takip etmektedir.  İşyerinde yaşadıkların çoğu kez özel yaşantını, özel yaşantındaki buhranlar iş hayatını olumlu ya da olumsuz etkiler. İş olsun, özel hayat olsun, kendini kolayladığın sürece birçok şey bir şekilde yoluna girer veya girmek için eğim gösterir aslında…
Çalışma yaşantımın ilk zamanlarında bunu kendime bir yol olarak atfetmiştim. Çünkü çoğunlukla iş yaşantısında hata yapma lüksü pek yoktur insanların… Hata yapmaktan korkan kişi özgüvenini yitirir, başarma azmi ve kudreti varsa da o kudreti kullanacağı yolu doğru seçemez. Bu yaklaşım, herkese göre genel geçer doğru ya da yanlış bir yaklaşım olarak düşünülebilir. Ama bireylerin hayatı kolaylaştırma yolları daima kendilerinden geçer, doğruyu elbette ki yanlış yaparak yakalayabilirsiniz, çünkü doğru da sizsiniz yanlış da… Ama yaptığınız yanlışların sayısı doğruları götürmeye başladığında, üniversite sınavında puan sıralaması karmaşası yaşar gibi kendinizi bir anda çok gerilerde bulabilirsiniz.

“Hata Yapın, Hata Yapmaktan Korkmayın, Ama Hatalarınızın Sizi Esir Almasına da Göz Yummayın” – (Hakan İzzet Ünlü) J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...