24 Temmuz 2012 Salı

Sahura Kalkmıyor musun ??? :)))

Dinimizce oruç tutmak farz kılınmış olduğundan ve aklen yaratıcı güç tarafından insan bedenine zararlı olacak birşey tavsiye de edilmeyeceğinden, orucun her türlü faydalı olduğunu düşünenlerdenim; ama açıkçası tutana "neden tutuyorsun", tutmayana "neden tutmazsın" demek gibi bir gaflete de düşülmemelidir derim hep...


Oruç tutmanın sahura kalkıldığı ve yeterli şekilde yemek yenildiği takdirde vücuda hiçbir zararı olmadığı doktorlarca da belirtiliyor zaten. Aksine oruç vücudu dinlendiriyor. Aşağıda da bunlardan bahsedeceğim. Maddi ve fiziki yanını bir yana bırakırsak, manen orucun sevabı diğer ibadetlere göre daha fazladır görüşü yaygın islamiyette... Kitabımızda "Her iyiliğe, 10 mislinden 700 misline kadar sevab verilir; fakat oruç bana mahsustur, onun mükâfatını ben veririm. Çünkü kulum, benim için şehvetini ve yeme içmesini bırakmıştır" buyuruluyor. Sabrı ve tahammülü öğretiyor olması da orucun bir başka faydası tabi ki...

İki hadis-i şerif mealinde şöyle diyor :

"Oruç eti eritir ve cehennem ateşinden uzaklaştırır. Gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hatırına gelmeyen nimetler, ancak oruç tutana nasip olur."

"Allah rızası için bir gün oruç tutan kimseyi Yüce Allah, bu bir günlük oruç sebebiyle Cehennem ateşinden 70 yıl uzak tutar."

Kısa kısa manevi tarafını paylaştım oruç ibadetinin. Gelin, bir de bünyemiz ve vücudumuza ne faydaları varmış, onlara bakalım... :

*** Mide ve bağırsak sorunlarında oldukça azalma yaratmakla birlikte, mide asitindeki düşüşe bağlı iyileşmeler görülmesini sağlamaktadır.

*** Boşaltımı ve sindirimi sağlayan organların dinlenmesine fırsat tanır.

*** Oruç sayesinde kilo ve kan basıncında azalma tespit edilmektedir.

*** Alkol ve sigara gibi vücuda zarar veren madde kullanımlarının bırakılması sonucu zaten halihazırda yaşanan akciğer, karaciğer vs. sıkıntılarında azalma görülebilmektedir. 


Ramazan ayının gelmesi ve oruca başlanmasıyla birlikte bir süre nimetlerden uzak kaldığımız için bunların değerini daha iyi anlar gibiyiz. Bazen hiç yemediğimiz şeylerin bile aslında ne kadar değerli olduğunu görebiliyoruz böylece... Mesela evde ekmek arasına kuru fasulye koyup yemezsiniz veya ekmeğin arasına koyulan beyaz peynirin üzerine bal döküp mideye indirenler sayıca oldukça azdır belki aramızda... Kars'ta askerliğimi yapmaktayken, arazi taramalarında ve tatbikatlarda bunların her ikisini de yaptım. Açlık neler yaptırıyor insana yarabbi !!! Aslında farkettim ki, insan aç kaldığında, düşünemeyeceği birçok kombinasyonu bir araya getirebiliyor. Sahip olduğu nimetlerden bir süre uzak kalmak insana onları daha iyi korumasını, israf etmemesini öğretiyor kesinlikle... Bunun sonucunda sanıyorum şükür kapısı ardına kadar açılıyor önümüzde, öyle ki bu nimetleri bizlere bahşeden Allaha şükretmek gayet güzel bir ibadet olsa gerek :) 


Anlayacağınız oruç ibadeti, insanın nefsiyle verdiği amansız bir savaş... En sevdiğimiz şeylerden bedenen ve ruhen uzak durmaya çalışıyoruz, hele ki yaz mevsiminin tam da ortasında, ortalama 16-17 saat aç kalarak... Kimbilir nefsimiz bu durumdayken ne kadar kızıyordur bizlere... 

Allah, tuttuğumuz oruçları kabul etsin; bizleri açlıkla terbiye etmesin...

HAYIRLI RAMAZANLAR DİLERİM...


Not : Artık yorum bırakmak için google+ hesabına ihtiyacınız bulunmuyor... :D 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...