3 Temmuz 2012 Salı

Beraeti Yüce Allah'tan İstemeli...

Merhaba Arkadaşlar,

Blog yazmaya başladığımdan bu yana, sizlerle güncel konular üzerine naçizane bilgi paylaşımı gerçekleştirmeye çalışıyorum. Bugünkü yazımda, 4 Temmuz Çarşamba akşamı içinde bulunacağımız Berat Kandilinden bahsediyor olacağım.

Berat gecesi, Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan ve dinimizce kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde II.Selim'den itibaren cami minarelerinde kandil yakılmasıyla “kandil” adını almıştır.


Berat kelime olarak aslen “Beraet” olup, Arapça'da temize çıkma, zorluktan kurtulma anlamına gelir. İslam inancına göre bu gecenin bereketli bir gece olması sebebiyle “Mübarek Gece”; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle “Berat Gecesi” ve kulların ihsana ve iyiliğe kavuşmaları nedeniyle “Rahmet Gecesi” şeklinde de ifade edilmektedir.
Ayrıca mübarek sayılan bu gece, dinimizce Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gece olarak kabul görmektedir. Bu duruma "inzâl" adı verilmektedir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır Ku’ran... Buna da "tenzîl" deniyor.



Yüce yaratan bu gecede af kapılarını ardına kadar açar; bu gecede inananlar affa uğrar ve günahlarından tövbe ettikleri takdirde temizlenirler. Yine bu gecede, bir yıl içinde olacak bütün işler hükme bağlanıp, ifası için Yüce Allah tarafından meleklere bildirilir. Bu geceyi ibadetle geçirmenin, özellikle de kandil gününde oruç tutmanın çok sevabı olduğu hadis ve ayetlerde beyan edilmektedir. Müslüman alemi bu geceyi ibadetle geçirmenin pek çok sevabı olduğuna inanır. Bu konuda peygamber efendimizin çeşitli hadisleri vardır, bunlardan birinde şöyle buyurmaktadır:
"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkınız. Ve o gecenin gündüzünde oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret (af) dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim (affedeyim). Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur."

Peygamber efendimizin bir diğer hadisindeyse şundan bahsedilmektedir :
"Şüphesiz Allah-u Teâlâ Şaban ayının onbeşinci gecesi, dünyaya en yakın olan semaya iner ve Kelb kabilesinin koyunlarının kılları sayısından daha çok günahları (veya günah sahiplerini) bağışlar"
BERAET KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...