Her sabah kahvaltılarımızı süsleyen başlıca et kategorisindeki gıda enstrümanlarımız var: Sucuk, salam, sosis... Doktorlar şiddetle "tüketmeyin" dese de, birçok insan halen yemeye devam ediyor. Ben dahil.
Halbuki biraz araştırsak, biraz görebilsek bazı şeyleri...? O durumda bu işlenmiş et ürünlerinin zararlarına daha çok vakıf olabileceğiz.
Bu yazıyı hazırlarken edindiğim bilgiler, benim gibi bu ürünlere düşkün birinde bile güzel izlenimler bırakmadı.
Peki bu tehlikeli üçlünün işlenme süreci nasıl? Düşünmek dahi istemedim ama maalesef ki büyükbaş-küçükbaş hayvanların artık et parçalarından, iç yağlarından, sinirlerinden ve hatta kıllarından faydalanılarak, çeşitli fermante süreçlerinden geçirilip içlerine baharat ve salça gibi diğer karışımlar eklenerek bizlere sunuluyor. Ben en çok sucuk tüketiyorum, hemen hemen haftada 2 yada 3 kez. Hiç yağ koymasam bile yedikten sonra sucuğun kendi yağını biraz bekletip görmek bile yeterli... Donduğunda aldığı görünümü bir de damarlarınızda, midenizde düşünün. Kötü olmuyor mu?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTX2JCr_R7cpXuPhI5UQIw5tb5B7zZT4_UOizGhzUHO4a4O8xdty86WTZ4G9kMtkblYq3PxGNAFBlbFYDR2jRrYd4h9UHNtfkFC4Dk8JYc5ggIAtPMhfOrfNraZDA3joTJ3dvMKTZo2Dic/s320/1301645199_400.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsbJAFxvA8Su8chOq4hOtTkEtruH1RKzwf0VbfkPkReRTkzH7LMepYECPfJjLNs3oVMSuz403Qd_NGwLSPlXB2GGZldlGhG7K82ksmcGU-8QEU4Uuv2iHWHJtIzJYHS1wBecRPUkdGVq7n/s320/hindi-salam.jpg)
Raf ömrünü arttırmak ve tat vermek için, sadece katkı maddesi eklenmiyor ki. Daha da sinsi bir tehlike var: TUZ... Tansiyon ve kalp rahatsızlıklarının en büyük nedeni olan da bu zaten.
Özetle, bu dünyada zararlı olan herşey bize güzel geliyor. Soframızı renklendiren işlenmiş et ürünleri de bunlardan biri malesef. "Hiç yemeyin" demek doğru değil ama tadında bırakmak lazım bazı şeyleri... Sağlığımız için...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder