3 Ağustos 2012 Cuma

Adolf Hitler'in Atatürk Hayranlığı

Adolf Hitler... Yakın tarihin sivri model liderlerinden biriydi... 1.Dünya Savaşının bitmesini takip eden süreçte savaştan yorgun ve yenik çıkan Almanya'nın ihtiyaç duyduğu mantalitenin Nasyonel Sosyalizm olduğuna inanan Hitler’in dünya tarihini değiştirme konusunda yaptıkları kadar, hayranlık beslediği devlet adamı ve askerler konusunda da ilginç yönleri bulunmaktaydı... Hayranı olduğu insanlar arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün de bulunduğu bugün çok az kişi tarafından bilinmektedir.




Hitler, Atatürk’e hediye ettiği zırhlı bir Mercedesle de gösterdiği bu hayranlığını çeşitli vesilelerle hep yinelemişti. Hatta Versailles Anlaşmasını yırtarken, Sevr’i kastederek "Atatürk’ün 10 yıl önce yaptığını biz ancak şimdi yapabiliyoruz" deyişi dikkate değerdir.




Ancak, Hitler’in Türkiye’de pek bilinmeyen bir kitabında da Atatürk hakkında söyledikleri çok dikkat çekici... `Hitler’in Sofra Sohbetleri’ adlı bu kitap, Alman devlet adamının 2. Dünya Savaşı tüm hızıyla sürerken gizli karargahındaki akşam yemeklerinde yaptığı konuşmalardan oluşuyor. Atatürk hakkında söylediği sözler ilginçtir :

"Bizim Amacımız Dünyayı Nazi Egemenliği Altına Almak Ama Ben Türkiye İle Hiç Bir Zaman Düşman Olmayacağım... Yani, "Dünyada savaşmayacağım tek ülke  Mustafa Kemal'in Türkiyesidir."


"Bütün enerjimi Atatürk'ten alıyorum.O'nun hayatı bizim feyizli ışığımızdır."


'Mavi gözlü Mustafa Kemal, bize demokrasi ve milliyetçiliğin ne olduğunu öğretmiştir."


"Benim ustam Duce'dir, ama onun ustası da Mustafa Kemal..."


Dedem İzzet Ünlü, (Allah uzun ömürler versin) kendisini ziyaret ettiğimde sık sık bana Atatürk'ten ve 2.Dünya Savaşı yıllarından bahseder. Sabah kahvaltıda ne yediğini hatırlamayan bu yaşlı adamın, 70 sene öncesini dün gibi hatırlaması bana her zaman ilginç ve şaşırtıcı gelmiştir. Neyse uzatmayayım; yine böyle bir sohbetimizde Hitler'in Kuzey Afrika ve Mezopotamya'ya neden Türkiye üzerinden gitmediğini sormuştum. Onca devletle savaşa giren Hitler'in Türkiye ile böyle bir savaş içersine girmediğini merak etmiştim doğrusu... Bana, Hitler'in aslında kendini o yıllarda bir "Türk Dostu" gibi gösterdiğini, hatta kendi yaverlerinden Von Papen'in ( Bir dönem Almanya'nın Başbakanlığını da yapmış ) gerçekten bir Türk Dostu olduğunu ve Hitler'i Türkler konusunda şiddetle uyardığını anlatmıştı. Öyle ki Von Papen Hitler'e, eğer petrol kaynaklarına ulaşmak için Türkiye üzerinden geçerse, bunu bir şekilde başarabileceği, hatta bu kaynaklara ulaşabileceği, ancak 100,000 kişilik kuvvetli bir orduyla Anadolu'ya girse bile 20,000 kişiyle oradan çıkmasının çok zor olduğu konusunda çeşitli stratejik bilgiler vermiş.  

Hitler ve Atatürk ile ilgili farklı bir anekdot daha benden size... Atatürk ve Parapsikoloji üzerine yaptığım kısa çalışmalarım sonucunda şu bulgulara da rastladım. İlginçtir, her sözüyle Atatürk'ü yere göğe sığdıramayan Hitler, Ata'mızın ölümüne neden olan rahatsızlığını da yakından takip etmiş ve hatta kendisine iki Alman Profesör tahsis etmiş. Ancak Gazi, bu iki doktoru hiçbir surette huzuruna kabul etmemiş. Tüm Avrupa'ya hatta Rusya'ya dahi kafa tutabiliyorken Hitler'in tek çekindiği adam Mustafa Kemal olabilir miydi ? Bundan ötürü mü Gazi'nin rahatsızlığını yakından takip etti ? Onun hastalığı hususunda, göndermiş olduğu profesörlerden nasıl raporlar edindi ? Bunlar halen muamma...


Yıl 1939... Mustafa Kemal'in ölümünün 10.ayında Hitler Polonya'yı işgal ederek 2.Dünya Savaşı'nı başlattı. Almanya, Kuzey Afrika'da dahi çetin çarpışmalara katıldı onun liderliğinde... Amerika hariç Dünyanın dört bir yanında cephelerde savaşan Almanya'nın tek girmediği coğrafya, Anadoluydu...



Ve biraz daha geriye gidiyoruz, yıl 1931... Atatürk, 2.Dünya Savaşının patlamasının yakın olduğunu söylemiş ve bu konudaki düşüncelerini Amerikalı General McArthur´a şöyle anlatmıştı :


"Versailles antlaşması, 1.Dünya Savaşına yol açan nedenlerden hiçbirini ortadan kaldırmadı. Tersine, rakipler arasındaki uçurumu büsbütün derinleştirdi. Şimdi içinde yaşadığımız barış dönemi, sadece bir ateşkesten ibarettir. Avrupa´nın geleceği Almanya´nın alacağı tavıra bağlıdır."

<<< ÖNEMLİ NOT : Bu yazımda bahsettiklerimi, kişisel fikrim ve Hitler sempatisi olarak yorumlamamanız önemlidir; zira amacım tarihi gerçeklerin gizli kalmış noktalarını zaman zaman sizlerle paylaşmaktır. >>>






1 yorum:

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...