13 Ağustos 2012 Pazartesi

1000 Aydan Hayırlı Gece...


Bu gece Kadir Gecesi... Bu bölümde, bin aydan daha hayırlı olduğu buyurulan ve inanılan kadir gecesi üzerine çeşitli bilgilere ulaşabileceksiniz.

Kitabımız Kur’an’da adı geçen tek ay Ramazan ayı; tek gece de Kadir Gecesidir. 
O gece gerçekleşecek olaylarsa indirilmiş Kadr suresinin sonunda şöyle ifade ediliyor: "O gecede melekler ve Cebrail, Rablerinin izniyle her iş için arka arkaya iner. O gece, tan yerinin aydınlanmasına kadar büyük bir selamettir."

Kadir Gecesinin en önemli özelliği, cin ve insanlara iki alem mutluluğu veren kitabımız Kur’an-ı Kerimin bu gecede dünyamıza indirilmiş olmasıdır. Bu geceyi dua ve ibadetle geçiren kişi, ancak 80 sene gibi uzun bir ömürde kazanabileceği sevabı bir gecede elde etme şansını yakalar; inanış bu yöndedir.

"1000 aydan hayırlıdır" denmesinin nedeni...

"Bin ay" 83 sene 4 aylık bir süreye denk geliyor. Bu da bir insan için ortalama bir yaşam süresi demek... Bir rivayete göre Peygamber efendimiz sahabelerine, İsrailoğullarından dört kişinin 80 sene boyunca hiç günah işlemeden ibadet ettiklerini anlatmış. Sahabeler bunu hayretle karşılamışlar. Cebrail gelip "Ya Muhammed, ümmetin o birkaç kişinin 80 sene ibadetine hayrete düştüler. Allah sana ondan daha hayırlısını indirmiştir" diyerek Kadir Suresini okumuş.

Diğer bir rivayette ise Peygamber efendimize bütün ümmetlerin ömürleri gösterilmiş. Kendi ümmetinin ömrünü kısa görünce, ömrü uzun olan ümmetlerin amellerini düşünmüş. Kendi ümmetinin bu kısa ömürlerinde yaptıkları amellerle onlara ulaşamayacakları endişesi içinde üzülmüş. Yüce Allah da elçisine, bu üzüntüsü üstüne Kadir Gecesini vererek elçisinin ümmetinin bir gecesini diğer ümmetlerin 1000 yılından daha hayırlı kılmış.

“Kadir” kelimesinde “tazyik” manası olduğunu öğrendim. Buna göre kadir gecesinde yeryüzüne o kadar çok melek inermiş ki, dünya onlara dar gelirmiş. Kur’an-ı Kerimi Peygamber efendimize vahiy yoluyla getiren Cebrail başta olmak üzere tüm melekler yeryüzüne inerek bu gecedeki ilahi ortamı şenlendirirlermiş. İnananların etrafını kuşatarak onlara Yüce Allah'ın bağış ve rahmetini müjdelermiş melekler... Hatta bir hadiste, "O gece yeryüzüne inen meleklerin sayısı çakıl taşlarının sayısından çok daha fazladır" buyuruluyor.

Bunun için inananlar için bu geceyi mümkün olduğunca değerlendirmek önemlidir. Dua ve ibadetle geçirilmesinde büyük sevap olduğu belirtiliyor. Kadir Gecesini değerlendirmek adına namaz kılınırmış; dua edilmesi de tavsiye edilirmiş çünkü bu kutsal gecede Yüce Allah kimselerin dualarını karşılıksız bırakmazmış.

Kadir Gecesinin Ramazan’ın hangi gecesine rastladığı hususunda da pek çok rivayet olmakla birlikte, Ramazan’ın son 10 gününde aranması gerektiği ifade ediliyor. Bazı hadislerden de 27.gecesine denk geldiği anlaşılıyor. Bu hala bir muamma tabi... "Onu yirmi yedinci gecede arayınız" şeklinde bir hadis zaten mevcut...

Hazret-i Ayşe bir kadir gecesinde Peygamberimize şunu sormuş : "Ya Resulallah, Kadir Gecesinde nasıl dua edeyim?" Peygamber efendimizin cevabı "Allah’ım, Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle" şeklinde olmuş...




"KADİR GECENİZ MÜBAREK OLSUN, ALLAH BU GECE ETTİĞİNİZ DUA VE YAPTIĞINIZ İBADETLERİ KABUL ETSİN" DİLEKLERİMLE...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...