19 Nisan 2018 Perşembe

Elazığ Kebabı Mangalla Güzel

Değerli dostlarıma merhaba,

Boğazına düşkün olunca insan, sürekli bu yönde aksiyon almaya, karnını doyurmaya yada bunları sevdikleriyle, takipçileriyle paylaşmaya gayret gösteriyor. Şu ara favorim, dışarıda kebapçılarda da zevkle tecrübe ettiğim Urfa, Adana ve Elazığ usulü kebap.

Bu kez kendi el becerimle hazırladığım Elazığ kebabının yapımını size aktarıyor olacağım:

Bunun dışarıda kendimizce yapılması zor bilinse de hiç de göründüğü kadar zor ve meşakkatli değil. Çoğunlukla aile arasında 6 kişilik (ki kişi başı 2 adet şiş düşecek biçimde) hazırlık yaptığımı hesaba katarsak, ben bugün ortalama 4 kişilik bir tarifte bulunmayı uygun görüyorum:

- Yarım kilo az yağlı dana kıyma (kasabınıza kebap yapacağınızı iletirseniz buna uygun kıyma çekecektir. Bir defa çekilmiş olması önemlidir.)

- 250 gram kuyruk yağı (Yine kasabınızdan tedarik edebilirsiniz. Kuyruk yağı olmadan olmaz, zira tadı veren bu yağdır.)

- 2 çay kaşığı tuz,

- Tercihiniz ölçüsünde kırmızı pul biber,

- Yine tercihiniz ölçüsünde 1 adet kırmızı biber.

- 4 adet orta kalınlıkta kebap şişi ve tabii ki mangal. Mangal yakmanın inceliklerine ekli yazımda erişebilirsiniz.

Gelelim bu güzel lezzetin hazırlanışına;

Öncelikli olarak kuyruk yağının hazırlanması esastır. İki yöntemle hazırlayabilirsiniz. Birincisi, ince ince kıyarak, kıymadan da ufak parçalar halinde parçalayarak dana kıymaya katabilirsiniz. İkincisi, blender'dan geçirerek tam anlamıyla "muzlu süt" kıvamına geldikten sonra kıymaya katabilirsiniz. Büyük bir kaba ihtiyacınız var çünkü iyi bir yoğurma işlemi gerekecek. Kıyma ile kuyruk yağını birbirine kattıktan sonra 2 çay kaşığı tuzu, kırmızı pul biberi ve tercihiniz dahilinde ince kıyılmış kırmızı biber parçalarını da mevcut karışıma eklemelisiniz. 5 dakikalık bir yoğurma yeterli olur.

Musluğunuz, suyun ip gibi akacağı biçimde açık kalsın. Bununla birlikte şişlerinizi hafiften sıvı yağ ile güzelce yağlayın ki pişirme sonrası eti şişten ayırırken sorun çıkmasın. Önemli bir uyarı daha; gıda işinde temizlik ve hijyen esastır, kendi yemediğimi kimseye yedirmem. Bu uyarıdan sonra tarife devam edebiliriz.

Elinizi hafifçe ıslatıp kıymaları yumruğunuzun yarısı kadar büyüklükte, ana parçadan koparıp şişin ortasına yaymalısınız. Çok kalın olmamasına özen gösterin. Neden derseniz, et ne kadar kalın olursa iç kısmının mangalda pişmesi daha zor olur. Dışı kurur ve kararır içi pişene kadar.

Hazırladığınız şişleri hemen mangala koymayın, 10-15 dakika kadar şişleri bekletip dinlendirin. Bu esnada mangalınız köz halini almaya başlamış olsun. Zira eğer yeni yanmaya başlamış ateşe şişleri dizerseniz, etin bünyesindeki yağ çabuk erir ve et kuruyarak kömür halini alır. Bu nedenle köz halini almış mangal en idealidir. 10 dakikalık köz mangal ateşi, kebabınızın hazır hale gelmesi açısından yeterli olacaktır. Dilerseniz lavaşa sararak, dilerseniz tabakta servis ederek bu eşsiz lezzetin tadını çıkarabilirsiniz.

AFİYET BAL ve ŞEKER OLSUN...  




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...