23 Ocak 2014 Perşembe

St-resssss !!!

Tanımıyla başlayacağım; günlük yaşamda karşılaşılan olayların, insan ilişkilerindeki baskının sonucu hissedilen sıkıntı yada zorlanma durumudur stres… Hepimiz yaşadığımız için değinmek istedim. Siyasetten işten ilişkilerden genel olarak stres yaşayabildiğimiz için.


Hem bedenen hem de ruhen kişiye birçok zarar vermekle birlikte, belli dozda stresin faydalı olduğu durumlar da vardır. Ama genel anlamda stres, kişide bağışıklık sistemini zayıflatıyor,  yorgunluk ve halsizlik; neden olduğu sıkıntı sonucu asabiyet yaratıyor. Yoğun stres, başta mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları olmak üzere bir çok hastalığa da zemin hazırlıyor.

Stresle baş edebilmek için kişinin kendisinde stres oluşturan durumları tespit etmesi, stres yönetimi açısından önemli bir adımdır. Yani önce hastalığınızı bileceksiniz. Örneğin gürültü, önemli bir stres sebebi… Bunun bilincinde olan biri gürültülü ortamlardan uzak durarak ya da bu mümkün olmuyorsa bulunduğu ortamları daha uygun hale getirerek stres oluşturan bu durumdan en az düzeyde etkilenebilir.

Stresle baş etmek için yapılabilecek şeyler var elbette :

o   Spor yapın,


o   Olumlu düşünmeye çalışın,
o   Sağlıklı beslenmeye devam edin. Kafeini, şekeri azaltın mesela. Uyuşturucu ve alkol ile kendinizi tedavi etmeyin.
o   Yeterli derecede dinlenmeye özen gösterin. Uyku düzeninize dikkat edin. En az 8 saat uyku önemli bu aşamada…

o   Ruhunuzu beslemeyi unutmayın. Yani müzik dinleyin, arabada bağıra çağıra şarkı söylemek bile bazen sizi rahatlatabiliyor.


o   Günlük plan yapın, düzenli bir yaşam sağlamaya çalışın. Enerjinizi ve zamanınızı etkin şekilde kullanın.
o   Birkaç şeyi bir anda yapmak yerine işlerinizi sıralayın ve teker teker ele alın. Her yere koşturmaya gayret etmeyin ki kimseyi mutlu edemiyorsunuz
o   İsteklerinizi ve hoşnutsuzluğunuzu ifade edin. “Hayır” demeyi öğrenin ve bunu derken rahatsızlık duymayın
o   Sorunlarınızı aileniz, arkadaşlarınız veya varsa doktorunuzla. Amaç çözüm olmamalı bazen, paylaşmayı öğrenelim.
o   “Eğlence” planlayın. Organize edin. İçinizdeki çocuğu ihmal etmeyin. Spontane olun. Üşenmeyin, yapın. Boş zamanlarınızı size keyif veren hobiler ve aktiviteler ile değerlendirin.


o   “Sıcak” terapisi uygulayın: sıcak paketler, örneğin jakuzi, sıcak banyo, vücut masajı veya duş gibi faaliyetler iiinnanılmaz (!!) rahatlatıcı oluyor; haaa, “sıcak” iyi gelmiyorsa “soğuk” terapi uygulayın.
o   Hayvan besleyin. Balık tavsiyemdir ama, köpek daha etkin olacağından ekstra tavsiyemdir.


o   İmkan oldukça ortam değiştirin; ev, spor salonu, kurs gibi…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...