29 Ocak 2014 Çarşamba

Artık Suyu Ayakta İçmiyoruz...

Çocukluğumuzdan beri suyu ayakta içme konusunda büyüklerimizden duyduğumuz  tek şey, "ayakta içme, üç yudumda bitir!!"  idi... Ama neden ayakta değil de ve üç yudumda içmek? 

Şimdi bu sözün tıbben ve dinen açıklaması nedir, ona bakalım:



Peygamberimiz bile ayakta su içmeme hususunda bizi uyarmış. İlk bakışta bu biraz anlamsız gelen bir öğüt olsa da özüne bakıldığında yine bizim sağlığımız için etkilerinin çok büyük olduğunu görüyoruz. Bir hadiste ayakta su içmenin zararına şöyle işaret etmiş:   “Eğer ayakta su içen kimse midesine verdiği zararı bilseydi, içtiği suyu şüphesiz ki geri kusardı”.   

Yine aynı konu ile alakalı olarak;   “Sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unutur da içerse kusmaya çalışsın” buyurmuş.
  
Tıbben açıklamasıysa şu:  İnsan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonu birbirinden oldukça farklı.  Ayakta duran bir insan eğer sıvı gıda alırsa doğrudan doğruya 12 parmak bağırsağına geçer.  Midenin küçük eğriliğine uyan kısmında mide caddesi denen oluk bulunur. Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek zaten devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını geçerek 12 parmak bağırsağına gider.   Eğer insan sıvıyı oturarak içerse, bunlar önce midede birikir; asitle karışarak mikropları öldürür ve sonra 12 parmak bağırsağına geçer. Bu durumda oturarak su içen bir insan, bir çok hastalıktan korunmuş olur. Su ayakta içildiğinde tazyikli su sıkılmış gibi organlar hırpalanır. Halbuki oturur vaziyette su kıvrılarak  yavaş yavaş gider. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...