21 Ekim 2012 Pazar

Nice Mutlu Bayramlara... Sevgiyle, Sevdiklerinizle...

Malumunuz; hemen önümüz Kurban Bayramı.. Bizim için genelde tatil manasına gelse de bugün blogumda Kurban bayramının kökeninde yatan ve çoğumuzun da vakıf olduğu bir hikayeyi anlatmak istedim.  
Hz. İbrahim'in, eşi Sara'dan çocuğu olmuyordu ve İbrahim, bir çocuğu olması durumunda bunu Tanrı'ya kurban olarak adayacağı üzerine yeminler etmekteydi. Bir gün bu dileği yerine geldi, bir erkek evladı olmuştu sonunda. Çok da güzel bir erkekti bu çocuk. Adını "İshak" koymuşlardı. İshak tam da gençlik çağına geldiğinde babası İbrahim'in unutmak istediği ama üzerine yeminler ettiği o sözü Tanrı tarafından İbrahim’e hatırlatıldı:
"İshak'ı, sevdiğin biricik oğlunu al, Moriya bölgesine git, orada sana göstereceğim bir dağda oğlunu kurbanlık olarak sun."
İbrahim İshak'a, "Oğlum; kurbanlık için yaradan bize kuzuyu kendisi sağlayacak" dedi. Aslında kendisinin kurban edileceğinden haberi yoktu İshak’ın… İkisi birlikte yürümeye devam ettiler. Tanrı'nın kendisine belirttiği yere varınca İbrahim bir sunak yaptı, üzerine odunlar dizdi. Oğlu İshak'ı bağlayıp sunaktaki odunların üzerine yatırdı. Onu boğazlamak için uzanıp bıçağı aldı. İshak olanlar karşısında şaşkındı ama babasına duyduğu güven her şeyi kabullenmesine de neden olmuştu. Birden Yüce Allah’ın meleği göklerden, "İbrahim, İbrahim!" diye seslendi. İbrahim ise "İşte buradayım" diye karşılık verdi. Melek, "Çocuğa dokunma" dedi, "Ona hiçbir şey yapma. Şimdi Tanrı'dan korktuğunu anladım, biricik oğlunu ondan esirgemedin." İbrahim çevresine bakınca, boynuzları sık çalılara takılmış bir koç gördü. Oğlunun yerine onu kurban olarak sundu.
Kur'an metinlerinde ise bahsi geçen çocuğun "Yumuşak huylu bir erkek çocuk" olmasından bahsedilip ismi belirtilmemiştir. Fakat genelde “İsmail” olarak tasvir ediliyor ve biz müslümanlar çocuğun “İsmail” olduğuna inanıyoruz.
Kurban Bayramı, Hicri Takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren 4 gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır. Ramazan Bayramı ile beraber İslamiyette kabul edilen en önemli iki bayramdan da biridir. Bu bayram, aynı zamanda İslam aleminin her yıl Mekke'de hac görevini yerine getirdiği dönemdir. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için, yıl ölçüsü olarak güneşi baz alan miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan bayramı da, Kurban Bayramı da her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bu bayramlar aynı tarihlere denk gelmektedir.
Hepinize Hayırlı Bayramlar; Sevdiklerinizle Mutlu ve Sağlıklı Geçirmeniz Dileklerimle...

İyi Tatiller…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...