31 Mart 2013 Pazar

Neden 1 Nisan..??



Şaka yapıp duruyoruz; bence güzel de birşey... Amacını aşmadığı, yaptığınız kişiyi kırmadığı sürece... Bugün 1 Nisan ve açıkçası bu blogu yazana kadar hiç merak etmemiştim; sizlerle paylaşmak adına "Neden 1 Nisan" dedim; bakın ne buldum...??

15. yüzyılın sonları... Haçlı ordusu İspanyadaki Endülüs müslümanlarının son kalesini kuşatmıştır. Kuşatma uzun sürmesine rağmen -kış aylarının da etkisiyle de tabi- kale korunabilmektedir. Durumun zorluğunu anlayan Haçlı ordusunun komutanı kaleyi düşürecek değişik taktikler düşünmektedir.

En sonunda 31 Mart gecesi, kalenin önüne giderek bir elinde Kur'an bir elinde İncil; "Şu iki kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım" der. Gerekli görüşmelerden sonra canlarının bağışlanması karşılığında Müslümanlar kaleyi teslim ederler. Ertesi sabah, yani "1 Nisan" sabahı, Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verir.
Bunun üzerine Müslümanlar "Yemin etmiştiniz, bize söz vermiştiniz..." dediklerinde Haçlı ordusu komutanı "Benim sözüm size dün akşam içindi, bugün için size bir sözüm yoktur" diye cevap verir ve o sabah bütün müslümanlar kılıçtan geçirilerek katledilir.

İşte o gün bugündür 1 Nisan, Hristiyanlar arasında "Hile Günü" olarak kutlanmaktadır. 

Nereden geldiğini bilmek lazım, günün sonunda ne ifade ettiğini de... Bir dip not daha; İspanya asırlar boyu müslümanların hakimiyetinde kalmış, bu olayın sonunda şimdiki sahiplerinin mülkiyetine geçmiştir. İber Yarımadasının Türk-Müslüman tarihi açısından ilginç başka bir olayını da bu linkten okuyabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...