28 Eylül 2020 Pazartesi

KAMPÇININ GÜNLÜĞÜ ... NEREDE KAMP KURULMAZ?

Selam arkadaşlar,

İnstagram, Pinterest gibi görsele dayalı sosyal medya mecralarında dolandığınızda çok fotoğraflar görüyorsunuzdur deniz kenarında, kumda, dere kenarında kurulmuş çadırları, rakı sofralarını içeren... Her biri ne kadar çekici, ne kadar keyifli görünüyor değil mi? Haklısınız, çünkü kamp yapmayı sevenler için bu tarz yerler çapa noktalardır.

Ancak hesapta olmayan kamp tehlikelerinin, kampı eziyet haline getiren unsurların da farkındalığını yaratmakta yarar görüyorum.

Bana "nerede kamp kuralım" diyen arkadaşlarıma aslında "Nerelerde kamp kurmayın"ı anlatmak daha doğru olur. "Nerelerde kamp kurulmaz, neler yapılmalıdır?" Gelin madde madde hep beraber bir göz atalım:

Öncelikle kamp alanınıza gitmeden önce hava durumuna mutlaka göz atın. Yağmurlu dönemlerde yapılan kamplarda çadırın kurulduğu mekan çok önemlidir. Dere yatakları, su baskını ve taşma tehlikesi barındırdığından size kötü sürprizler hazırlayabilir.

Dere kenarlarının üst kısımlarında baraj bulunuyorsa, yine baraj taşma tehlikesi mevcut olacağından kamp alanının doğru seçilmesi, dereden uzak noktalarda, hatta mümkünse yüksek vadi alanlarında kamp kurulmasını öneririm. Baraj yetkililerinden gerekli bilgilerin alınması da iyi bir tedbir olabilir. (Bu açıdan bakıldığında Elmalı Barajı, Darlık Barajı yakınlarında kurduğum kamplarda DSİ yetkilileriyle görüşerek bilgi almayı atlamamaya çalıştım.)

Çadırı kurmayı planladığınız zeminin nemli ve ıslak olmamasına özen göstermelisiniz. Sabah kalktığınızda, zeminden aldığınız soğukla tüm haftayı kendinize zehir edebilirsiniz. Hastalık, vücut ve karın ağrıları kaçınılmaz olabilir.

Dere kenarları genelde sivrisinek ve böcek barındırmada birebirdir. Bu bakımdan yanınızdaki çanta ve gereçlerin, daha da önemlisi çadırınızın sürekli kapalı kalması sizi büyük bir riskten korur. Yılanı var, çıyanı var, kırk ayağı var.

Kampa gitmeden önce kamp kuracağınız alanın konumunu yakınlarınıza yada yakın arkadaşlarınıza mutlaka bildirin. Kaybolma riski, hastalık ve benzeri durumlar için acil eylem planınızı önceden oluşturun.

Doğayla iç içe olacaksınız. Doğanın sizin dışında başka sahipleri de var. Ben onlara "gerçek ev sahipleri" diyorum. Yaban hayatını rahatsız etmemelisiniz, yoksa onlar sizi rahatsız eder. Çöp atıklarınızı, torbalarınızı sıkı sıkıya bağlayın ve mümkünse çevreyi kirletmeden kamp alanınızın uzağında bulunan noktalara bırakın. Çünkü ev sahipleri sizin değil, yemek artıklarınızın peşindedir.

Soğuk ve sıcak hava durumlarına karşı yanınızda muhakkak yedek kıyafetler bulundurun. 

Treking yapmayı seviyorsunuz; Badi Ekrem'in dediği gibi "A,B,C,D,E,F,G,H ve bilimum vitaminleri barındıran bitkiler bulacağım" diye bilmediğiniz otları, özellikle de mantarları yemeyin. Gereksiz kahramanlıklardan uzak durun.

Kampa çıkmadan önce check-list'iniz olsun, gittiğiniz yerde "tüh ben bunu nasıl unuttum" demeyin.

İlk yardım setiniz de yanınızda olsun. Yaban hayatta ne olacağı bilinmez. 



1 yorum:

  1. Gambling in the United States - CBS Philly
    Gambling 바카라에볼루션 in the 토토 사이트 홍보 게시판 United States is exploding in the United States. In the years 코인 갤러리 since it became legal, gambling 토토 사이트 운영 has exploded and has 여캠 노출 사고 made a serious dent in the U.S. gambling

    YanıtlaSil

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...