13 Nisan 2013 Cumartesi

Terslik (Yhprum) Kanunu... Size de Oluyor mu??

Murphy Kanunları dediğimiz mevzu, çoğu zaman başımıza gelen olumsuzlukların bilimsel açıklaması gibi birşey aslında... Hepimiz yaşadık, yaşıyoruz. Okurken "Aaaa evet bu başıma geldi hakikaten" diyeceğiniz birkaç vaka ile sizlerleyim bugün... 

1949 yılında Edward Murphy, insan bedeninin en fazla ne kadar ivmeye dayanabileceğini gösterecek bir -roket nakliye programı- için mühendis olarak test alanındaydı. Çok pahalı bir deneydi bu; ancak bir personelin tüm cihazları yanlış bir yöntemle bağlaması, deneyin başarısız olmasına yol açtı. Bu deneyim Murphy'nin temel kanununu oluşturmasını sağladı, yani : "Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşir." 

Bu teorem, modern teknikte "hataları önleme stratejisi" olarak kullanılır ve görünen en esprili; ama aslında ciddi bir temel üzerine oturtulmuş kanundur. Bir kaçına beraber bakalım:

-  Bir şey tamir ederken elin tamamen yağlandığında, burnun mutlaka kaşınır.

- Pazardan dönerken yere düşürdüğün torba, mutlaka yumurta paketinin bulunduğu torbadır ve çoğunlukla yumurtaların çoğu kırılmıştır.

- Yeni aldığın halıya tereyağlı-reçelli ekmeğinin malzeme sürülmüş tarafının düşme ihtimali, halının pahalılığı ve yeniliği ile doğru orantılıdır.

- Uyuyan bir bebek, anne babası uykuya dalınca uyanır. 


- Patronuna hasta olduğun için geç kaldığını söylediğinde ertesi gün gerçekten hastalanırsın. 


- Eğer trafikte şerit değiştirirsen, ayrıldığın şerit daha hızlı akar. (Bu bana sıklıkla oluyor)

trafik şeritleri ve sıkışıklık ile ilgili görsel sonucu

- Duşa girip keyif yapmaya başladığında mutlaka telefonun çalar. 


- Birileri ile karşılaşma ihtimalin, görünmek istemediğin zaman en üst düzeydedir. Kısacası beraber görünmek istemediğin biriyle birlikteysen, tanıdığın birini görme olasılığın tavan yapar :)

- Bir makinenin çalışmadığını ispat etmen gerektiğinde, kesin çalışır. (En çok başıma gelendir, tip olurum!!)


- Kaşıntının şiddeti ulaşma zorluğu ile doğru orantılıdır. 


- Telefon, çalmasını beklediğin süreler boyunca çalmaz; ancak başından ayrılıp başka bir işle meşgul olduğun anda çalıp seni sinir eder.



- Dakikalarca beklediğin otobüs sen tam sigara yakarsın, o zaman gelir. 




- Sigara dumanı, her zaman sigara içmeyen kişiye doğru gelir.



- Ne zaman kürdanı elinden atarsın, dişinin arasında bir şeylerin kaldığını da fark edersin. 

- Hostes kahve servisini yapar yapmaz uçak hava boşluğuna düşer. O kahve de üzerine boca olur!


- Bir şey çok gizliyse fotokopi makinesinin yanında unutursun. 

İşte yukarıda bahsi geçen tüm mevzular, terslik kanununu destekleyip doğrulayan ve başımıza gelen olaylar... Bundandır ki "Yhprum Kanunu" olarak adlandırılmıştır, adını veren bilim adamının isminin tersi ile...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...