7 Mart 2019 Perşembe

Kabak Çekirdeğinin Devasa Faydaları

Ayçiçeği çekirdeğine inanılmaz bir zaafım var. Aslında eminim birçoğumuzun vardır. Daha önce ayçekirdeği üzerine yazdığım yazımın devamını kabak çekirdeği için de yazmaya karar verdim. 

Kabak çekirdeği sahip olduğu birçok faydayla belli ölçüde mutlaka tüketilmesi gereken bir yemiş olarak dikkat çekiyor. Balkabağının çekirdeklerinin kurutulup kavrulmasıyla elde edilen kabak çekirdeği, farklı tadı ve faydalarıyla bir adım öne çıkmayı başarabiliyor.

İçeriğinde oldukça fazla derecede omega-3 ve omega-6 barındırıyor. Özellikle de magnezyum, demir, çinko, B, E, K vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir yemiş. Çinko eksikliğiniz varsa kesinlikle birebir...  Çinko sayesinde, bağışıklık sistemimiz güçlenmekte, hastalıklara karşı koruma sağlanmakta ve yaralar daha çabuk iyileşmekte. 

Kabak çekirdeği, tam bir protein deposudur. Vücudun ihtiyacı olan ve vücuda dışarıdan alınması gereken aminoasitler, kabak çekirdeği ile karşılanabilmektedir. İçeriğindeki bu özellikler sayesinde oldukça yüksek besin değerine sahip bir gıdadır. Lifli yapısı nedeniyle besleyici ve tok tutucu özelliğe sahiptir. Tok tutucu özelliğinin yanı sıra yağ yakıcı özelliğe sahip olması nedeniyle, kilo vermek isteyen tüketicilerin diyetlerinde sıklıkla yer almaktadır. Ayrıca lifli yapısı ve su tutma özelliği ile bağırsak sağlığının korunmasına da yardımcı olmaktadır. Bağırsak kurtlarının tedavisinde de etkili olması, dikkat çekici bir başka özelliğidir.

Magnezyum
Magnezyum açısından da çok önemli bir besin olan kabak çekirdeği, bu özelliği sayesinde kalp-damar hastalıkları, diyabet, kemik hastalıkları ve tansiyon problemlerine karşı koruma sağlamaktadır. Özellikle magnezyum eksikliği olan kişiler, bu eksikliklerini kabak çekirdeği içerisinden yer alan magnezyum tarafından rahatlıkla giderebilmektedirler. Magnezyum gibi, demir bakımından da zengin bir gıda olan kabak çekirdeği, kansızlık şikayeti olan kişiler tarafından da mutlaka tüketilmelidir.

Omega-3 ve Omega-6
Kabak çekirdeği içinde bulunan yüksek miktardaki Omega-3 ve Omega-6 sayesinde hafızanız kuvvetlenir. Böylece Alzheimer’a karşı koruma elde edilir. Dikkat eksikliği problemleri ciddi ölçüde önlenirken hücrelerin yenilenmesi, göz ve sinir hücrelerinin sağlığının korunması da cabasıdır

ŞEYTAN ÜÇGENİ.... Prostat - Menopoz - Uykusuzluk
Kabak çekirdeğinin iyi huylu prostat büyümesini engelleyerek prostat kanserine karşı etkili bir koruma sağladığı ortaya koyuluyor çalışmalar sonucu... Aynı zamanda menopoz döneminde kadınlarda görülen sıcak basması ve terleme gibi sıkıntıların da kabak çekirdeği tarafından hafifletilebileceği desteklenmiştir. Uyku öncesi yenen kabak çekirdeğinin, serotonin salgısını arttırarak düzenli bir uyku sağladığı da gözlemlenmiş.

Kabak çekirdeğinin belirtilen faydalarından yararlanmak istiyorsanız ölçünüz "günde bir çorba kaşığından daha fazla olmamasıdır." Fazla tüketilen kabak çekirdeği, fazla kalori ve yağ almanıza sebep olmakla birlikte, mide problemleri ve kilo alımına yol açabilir. 

Sağlıkla kalın.

1 yorum:

  1. Magnezyum açısından zenginse hamilelikte oluşan kasılmalara da iyi gelir o zaman bol bol ay çekirdeği yerine kabak çekirdeği tüketelim, teşekkürler..

    YanıtlaSil

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...