14 Mayıs 2013 Salı

Elinin Kiri, Kenarın Tırtığı...

Zaman zaman öğrendiğim ilginç konular ve bilgiler oluyor. Blogda yazarak belki sizin de daha önce aklınıza gelip merak ettiğiniz bu tip mevzuları paylaşmak bana ayrı bir keyif veriyor açıkçası...

Geçtiğimiz günlerde, daha doğrusu cadde trafiğinin yoğun olduğu bir akşam, toplu taşıma aracına yetişme derdinde hızlı adımlarla ilerliyordum elim cebimde... Bozuk 1 TL ile oynarken bir an, bence çok da sebepsiz yere, kenarındaki tırtıklara gözüm takıldı. Dedim ya belki çok lüzumsuz gelecek; kalktım "neden bozuk paraların kenarları tırtıklı üretiliyor"; oturdum onu araştırdım.

Paranın icadı, servet düşmanı hırsızların da ekmeğine yağ sürmüştür tarih boyunca... Lidyalıların parayı icadının hemen akabinde dönemin hırsız ve dolandırıcıları boş durmamış, yeni dolandırıcılık çeşitleri bulmayı ihmal etmemişlerdir. Bunlardan dikkate değer olanı bozuk paranın kenarlarını yontarak ufak da olsa parçaları biriktirmek ve yeniden kullanmaktır. Kenarları bu şekilde yontulmuş paralar kullanılamaz hale gelmiş ve halkın elinde kalmıştır. Sonraları devlet yetkilileri, bu dolandırıcılık illetinin üstesinden gelebilmek ve işe yaramaz bozuk paraların halkın elinde kalmasını önlemek adına oturup düşünmüşler ve paraların kenarlarını tırtıklı üreterek halka sübvanse etmeye karar vermişlerdir.


O gün bugündür Anadolu kökenli bu uygulama devam etmektedir. Haa, bu uygulama dolandırıcıları ve kalpazanları durdurmuş mudur, Hayır... Her gün yeni bir yöntemle bizleri şaşırtmaya devam etmektedirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...