18 Ocak 2013 Cuma

Karanlık Çağa Dönüş mü?

Geçtiğimiz Aralık ayı, Maya takviminin son bulması dünyanın da sonunun geldiği yönünde tartışmaları beraberinde getirdi. 2012 felaket senaryoları hakkında yazdıklarımı hatırlarsınız. Halbuki İslam dininde Ku'ran-ı Kerim'de kıyamet alametlerinin ve nasıl, ne şekilde gerçekleşeceğinin bildirildiği birçok ayet mevcut... Fakat bizim bugünkü konumuz ne kıyamet, ne de Şirince'den "eli boş yüreği sarhoş" dönen insanlar değil... Dünyamızın çekim alanının epeyce yakınından geçecek olan gök taşının yeryüzüne çarpma ihtimali yüzünden ABD sessiz ancak alarmda…


Tam 65 milyon yıl geçmiş felaketin üzerinden... Dinozorların ve dünya üzerindeki canlıların birçoğunun yok olmasına neden olan gök taşının Meksika’nın Yucatan Körfezi’ne düşen ve çapı 12 km olan gök taşı olduğu düşünülüyor bilim çevrelerince. 

Her ne kadar ABD'ye birçok konuda kızsak da, bu işte gerçekten ileri düzeydeler... Yetkililer, her bin yılda bir büyük bir gök taşının dünyaya isabet ettiğini belirlemiş. Buna göre 2036 yılında dünyamızın yaklaşık 45,ooo km uzağından geçeceği düşünülen ve adını Mısır mitolojisinin kötülük tanrısından alan "Apophis" isimli gök taşının %3 bile olsa dünyaya çarpma ihtimali üzerine, ABD ciddi ama bir o kadar da gizli çalışmalar yürütmeye başlamış. İhtimal oldukça düşük, fakat çarpışma gerçekleşirse bu gök taşının dünyayı karanlık çağa geri göndereceği öngörülüyor.
Gök bilimcilere göre dünyaya çarpması muhtemel 250 metre çapında bir gök taşı bile ölümcül sonuçlar doğurabilir. Yani bu büyüklükteki bir gök taşı koca bir ülkeyi tamamen yok edebilecek güçte. Şöyle bir inceledim; dünyamızın yakınında en az 5,ooo gök taşı mevcut. Çoğunun çapı 1 km'den fazla. Böyle bir gök taşının dünyaya çarpması tıpkı dinozorlara yaptığı gibi insan soyunun da sona ermesine neden olabilir. 

Bu tip bir yıkımın önüne geçebilmek için birkaç yola başvurulabilecek. Bazılarını, seyrettiğimiz Hollywood filmlerinden zaten biliyoruz... :
  • Gök taşı dünyadan fırlatılacak bir nükleer başlıklı füzeyle vurulabilir. Fakat oldukça riskli bir yöntem; öyle ki patlama sonucu oluşan binlerce küçük meteor yine dünyayı hedef alacak.

  • Büyük etki yaratabilecek bir bomba ile ( Armageddon filmi aklınıza gelsin ) gök taşının yörüngesinin değiştirilmesi mümkün... Gök taşına bir bomba yerleştirilerek yörüngesinden sapmasına çaba sarf edilebilir. Daha az riskli görünüyor.

  • Gönderilecek bir kaç uzay aracı gök taşının üzerine indirilebilir ve gök taşını roket motorları yardımıyla iterek yörüngesinden saptırabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...