15 Mayıs 2013 Çarşamba

Elde Etmek İçin İnanmak da Gerek; Hayırlı Kandiller...

Sevdiğim, değer verdiğim bir arkadaşımın tavsiyesine uyacağım ve lafı çok uzatmadan bugünün önemini kısaca paylaşacağım :)

İlgili resimBugün Regaib Kandili... Regaib, arapça bir kelime ve "reğa-be" kökünden geliyor. "Reğa-be" de kelime olarak, "herhangi bir şeyi çok istemek, arzulamak ve onu elde etmek için çaba göstermek" anlamı taşıyor. "Reğib" kelimesi ise, "kendisine rağbet edilen, arzulanan şey" demek. "Reğibe"nin çoğulu da "regaib" olunca haliyle biz bu şekliyle biliyoruz.

Malumunuz yakında 3 aylara giriyoruz. Başlangıcı olan Recep ayının ilk cuma gecesi İslam inanışına göre "Regaib Gecesi". Bu geceye "Regaib gecesi" ismini melekler vermişler. Allah bu gecede, inananlara bol bol ikramlarda bulunurmuş. Bu geceye önem verip değerlendirenleri affedermiş. Bu gece yapılan duaları kabul eder; namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere sayısız sevaplar verirmiş. Bundandır ki Recep ayında oruç tutmak epey faydalı kabul ediliyor dinimizce.

Recep ayının ayrıca "tövbe ayı" olduğu da söylenir. "Allahım, ben anlayamamışım, hata etmişim, bilememişim, suçluyum, kusurluyum; beni affet..." diyerek hatayı kabul etmek büyük önem taşıyor.

Gelelim Mübarek Kandil Gecelerinden Regaib Kandilinin Nasıl Değerlendirilebileceğine..

  • Oruç tutulabilir; Ramazan ayı için de hazırlık olur böylece :)
  • "Kur'an okuyarak geçirin" der İslam bilginleri... Arapça biliyorsanız. Bilmiyorsanız da Türkçe mealinden gidilebilir parça parça...
  • Namaz kılmanın en güzel ibadet olduğu düşünülür, doğru niyetle tabi.
  • Belki de en önemlisi: Allah'tan bağışlanmayı dilemek, sağlık ve mutluluk için dua etmek...
  • Gün içerisinde yoksulları, öksüz ve yetimleri, çocukları, yaşlıları sevindirmek...
  • Aile büyüklerini aramak, kandillerini kutlamak...

Saydıklarım çok da zor olmasa gerek...

HAYIRLI KANDİLLER; SAĞLIKLA - MUTLULUKLA...



14 Mayıs 2013 Salı

Elinin Kiri, Kenarın Tırtığı...

Zaman zaman öğrendiğim ilginç konular ve bilgiler oluyor. Blogda yazarak belki sizin de daha önce aklınıza gelip merak ettiğiniz bu tip mevzuları paylaşmak bana ayrı bir keyif veriyor açıkçası...

Geçtiğimiz günlerde, daha doğrusu cadde trafiğinin yoğun olduğu bir akşam, toplu taşıma aracına yetişme derdinde hızlı adımlarla ilerliyordum elim cebimde... Bozuk 1 TL ile oynarken bir an, bence çok da sebepsiz yere, kenarındaki tırtıklara gözüm takıldı. Dedim ya belki çok lüzumsuz gelecek; kalktım "neden bozuk paraların kenarları tırtıklı üretiliyor"; oturdum onu araştırdım.

Paranın icadı, servet düşmanı hırsızların da ekmeğine yağ sürmüştür tarih boyunca... Lidyalıların parayı icadının hemen akabinde dönemin hırsız ve dolandırıcıları boş durmamış, yeni dolandırıcılık çeşitleri bulmayı ihmal etmemişlerdir. Bunlardan dikkate değer olanı bozuk paranın kenarlarını yontarak ufak da olsa parçaları biriktirmek ve yeniden kullanmaktır. Kenarları bu şekilde yontulmuş paralar kullanılamaz hale gelmiş ve halkın elinde kalmıştır. Sonraları devlet yetkilileri, bu dolandırıcılık illetinin üstesinden gelebilmek ve işe yaramaz bozuk paraların halkın elinde kalmasını önlemek adına oturup düşünmüşler ve paraların kenarlarını tırtıklı üreterek halka sübvanse etmeye karar vermişlerdir.


O gün bugündür Anadolu kökenli bu uygulama devam etmektedir. Haa, bu uygulama dolandırıcıları ve kalpazanları durdurmuş mudur, Hayır... Her gün yeni bir yöntemle bizleri şaşırtmaya devam etmektedirler.


Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...