13 Şubat 2013 Çarşamba

Seni Seviyorum... Daima...

“Sevgililer Gününüz Kutlu Olsun” ile başlamak istiyorum bugün… J

Her sene çiftler tarafından dört gözle beklenen, çoğu zaman biz erkekler tarafından “ekonomik amaçlı” görünen sevgililer gününün geçmişi epey uzun aslında… Kökeni, Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanıyor öncelikle... "Valentine" ismindeki bir din adamının adına ilan edilmiş bir bayram günü... Bu sebeple bazı toplumlarda "Aziz Valentin Günü" olarak biliniyor. “Valentine” kelimesi, batı medeniyetlerinde “hoşlanılan kişi” veya “sevgili” anlamlarında kullanılıyor bu yüzden.

Şubat ayı ne alaka diyeceksiniz; söyleyeyim onu da... Bu tarihin de kökeni antik çağlara dayanıyor. Antik Yunan takvimlerinde, Ocak ayı ile Şubat ayı ortasının arasında kalan zaman “Gamelyon” ayı olarak nitelendiriliyor ve bu ay Zeus ile Hera'nın kutsal evliliklerine adanmış bir dönem...



Antik Roma'da 15 Şubat, bereket tanrısı Lupercus'un onuruna, Lupercalia günü olarak kutlanırmış. Bu günde, Lupercus'un din adamları tanrıya keçi kurban ederlermiş. Daha sonra kafalarının üstüne koydukları bir parça keçi derisi ile Lupercus'u simgeleyerek, Roma sokaklarında koşturup karşılaştıkları herkese dokunurlarmış. Genç kızlar da gönüllü olarak ileri atılır ve bereket tanrısının dokunuşundan paylarını almaya çabalarlarmış. İnanışa göre bu dokunuş sayesinde doğurganlıkları kolaylaşmaktaymış.

Lupercalia bayramının arifesi olan 14 Şubat'ta, genç erkeklerin genç kızların isimlerinin yazılı olduğu bir kura çekerek bayram boyunca çift olma alışkanlığı vardı. Görünen o ki 14 Şubat olarak süregelen sevgililer günü aslında 15 Şubat :-)

Önemli bir anektod daha... 1381 tarihli Parlement of Foules adlı kitaba göre, Fransa ve İngiltere'de 14 Şubat, geleneksel olarak "kuşların çiftleşme günü" olarak bilinmekteydi. Bundan ötürü sevgililer birbirlerine güzel sözler yazan notlar verir ve bunlarda birbirlerine “Valentine” diye hitap ederlerdi.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...