11 Temmuz 2014 Cuma

Sarayın Tuzcubaşısı "TuzBaba" (1420-1500)

Tuzbaba hazretlerinin Fatih Sultan Mehmed Han'ın Tuzcubaşısı olduğu rivayet edilir. Asıl adı Halil efendidir.

İstanbul'un fethi sırasında yaşanan problemlerden biri de tuz sıkıntısıdır. Kuşatma uzadıkça tuz stokları da azalıyor. Bakıyorlar tuz tükenirse, yemekle­rin yapılması güçleşecek. Bu konunun tartışıldığı sırada genç Halil "Ağalar! İstediğiniz tuzu ben size bulabilirim. Hem de en kısa zamanda!" diye söze girer. Herkes sesin geldiği tarafa bakar. Aynı ses yine gürler: "Ben ordunun ihtiyacı olan tuzu bulurum” Fakat orada bulunanlar, bu yağız delikanlının ne demek istediğini pek anlayamazlar. Komutanlar, gencin kendinden çok emin olduğunu anladıkları an ge­rekli izni verirler. Ancak içlerinden biri: "İzni verdik, fakat tuzu hemen nasıl bulacaksın? Bunu çok merak ediyo­ruz." diye sorar. Genç Halil "Siz bana irice bir taş havan buldurun, gerisini bana bırakın" diye cevap verir. 

Hemen büyükçe bir havan bulunur. Genç Halil kendisini merakla bekleyenlerin gözler önünde, yerden avuç avuç toprak alıp, havana doldurur. Sonra da tok­makla toprakları karıştırmaya başlar. Çevrede bekleşenler, Yeniçerinin tok­mağı her vuruşta, toprağın renginin değişmekte olduğunu görürler. Havana doldurulan topraklar tuz olmuştur. 

Fatih Sultan Mehmed Han, Fetih Ordusu'ndaki bu Yeniçerinin gösterdiği kerameti daha o gün duymuş, hemen huzuruna çağırmıştır. Yerin­den kalkıp, sırtını sıvazlar ve der ki : "Var git işinin başına. Eğer fetih müyesser olursa, bundan sonra bilmiş ol ki, sarayın Tuzcubaşısı sen olacaksın" 


Fatih Sultan Mehmed Han Hazretleri, Fetih'ten sonra, Halil'i unutmaz, onu hizmetine alır. Tuz Baba ömrünün sonuna kadar Tuzcubaşılık görevinde kalır sarayda. Fatih, Tuz Baba'yı Fetih sonunda saraya aldıysa da bundan sı­kılan Tuz Baba, kendisinden izin alıp, serbest yaşamak üzere Beşiktaş'a, şimdiki camii ve türbesinin bulunduğu yere yerleşir. Bundan sonraki gün­lerini ibadet ve zikirle geçirir. 

Beşiktaşlılar, Tuz Baba Hazretleri'nin manevî koruması altında bulun­duklarına inanırlar. Vefatından sonra da birçok kerametleri görülen Tuz Baba Hazretleri'nin defni sırasında da bir takım olaylar olmuş, sonunda şimdiki kabrinin bulunduğu yere defni sağlanmıştır.

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...