10 Mart 2014 Pazartesi

Boğazın Ağrıyorsa...



Kış ayları en fazla şikayet ettiğimiz mevzulardan biridir şu boğaz ağrısı... Yutkunmak ölüm gibi gelir, hele ki gece uyutmadığı zamanları bile düşünmek istemiyorum...


Boğaz ağrısının en önemli sebebi enfeksiyonlar... Enfeksiyondan kastedilense mikrobik hastalıklar elbette. En önemli mikrop grupları, virüsler ve bakterilerdir. Bunu ilkokul öğrencisi bile bilir yani. Ama ikisinin tedavi yöntemleri birbirinden farklıdır. Özelliksiz virüsler, kendi kendilerine bir hafta içinde tamamen iyileşen hastalıklar iken, bakterilerde antibiyotik kullanımını gerektiren farklı bir tedavi süreci vardır. 

Enfeksiyonlar dışında boğazınızda ağrıya neden olan başka sebepler de olabilir. Örneğin, boğazın kendi enfeksiyonu olmamasına rağmen burunlardan, sinüslerden akan ya da akciğerden kaynaklanan akıntılar boğazda tahrişe yol açarak boğaz ağrısına sebep olabilir. Peki başka neler var, hadi bir bakalım : 

  • Sigara içmek zararlıdır. Sigarayı bırakmadığınız sürece tedaviden tam bir netice almanız mümkün değil. 

  • Kansızlık, tiroit ve guatr gibi sistemik hastalıklar da cabası. Bu problemler sonucu boğaz ağrısı oluşabileceği gibi boyun bölgesine yerleşen bazı enfeksiyonlar da boğaz ağrısına sebep olabiliyor. 

    Boğaz bölgesini rahatlatacak gargara, pastil gibi lokal tedaviler mümkün. Arkadaş, yiyeceğine içeceğine dikkat edeceksin bir kere... Su alımını yüksek tutacaksın. 

    Bağışıklık sistemini desteklemek açısından vitamin ve benzeri ilaçlar kullanacaksın. Çok özel durumlarda, ileride bakteriyel bir enfeksiyona dönüşmesini engellemek amacıyla koruyucu, düşük dozda antibiyotik alacaksın. 

Boğazın ağrıyorsa evde ne yapabilirsin?


  • Sıvı tüketimini arttırmalısın. Tüketilen içeceğin çok sıcak ya da çok soğuk olması zararlıdır, ılık içmelisin. Ballı ılık süt birebirdir genelde...
  • Sigara, kirli hava gibi boğazı tahriş edici nedenlerden uzak durmalısın.
  • Evde kullanılacak gargara, sprey ve pastiller faydalıdır. 
  • Yutulması kolay olan yiyecekler; püre, pilav, makarna, lapa gibi besinler yemeni tavsiye ederim.
  • Gece uyuduğun ortamın çok kuru bir havaya sahip olmamasına dikkat etmelisin. Kalorifer peteğinin üzerine havlu konularak ya da sobanın üzerinde bir bardak su bırakılarak odayı nemlendirmen mümkün.

Boğazın ağrıyorsa nelere dikkat etmelisin?


  • Günde 1,5-2 litre su içebilirsin mesela. Soğuk yiyecek ve içecek tüketmemen gerek.
  • Soğuk havalara uygun giyinmen ve terlememeye dikkat etmen faydalı olur.
  • Özellikle virüs enfeksiyonlarında vitamin yönünden zengin beslenebilirsin, taze sebze ve meyve tüketmen de lazım.
  • Çok sıcak içme, çok da acı yeme.
  • Sigara dumanından uzak dur.
  • Çay ve kahve, içeriğinde bulunan kafein sayesinde boğazın kurumasına yol açar. Bu da boğaz ağrısında istenmeyen bir şeydir.


1 Mart 2014 Cumartesi

"Superman" Olmak İçin Uçmak Ön Koşul Değil...

Norveç…

Sosyologlar Kuzeyin bu soğuk ülkesinin insanlarının ne kadar sıcak olabileceğini sanıyorum daha iyi anlatamazdı…

2,5 dakikanızı izlemek için ayırın; sadece “insan” olmanın aslında nasıl bir şey olduğunu göreceksiniz… İşte bu yüzden bugün başlığım; "Superman olmak için uçmak ön koşul değil..."


Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...