31 Temmuz 2013 Çarşamba

Kalsiyum'un Simgesi Ca'dır :)))

Son zamanlarda kemik kırılganlığı riski ile mücadele etmek için bedene yeteri kadar kalsiyum kazandırmak gerekiyor. Çünkü kemiğe dayanıklılık kazandıran, yani çimento işlevi gören minerallerin başında kalsiyum geliyor. Kalsiyum yalnız sağlam kemikler için lazım bir element de değil. Kalbin tıkır tıkır çalışması, sinir iletilerinin yürütülebilmesi, kasların düzgün çalışabilmesi için de bire bir.



NE KADAR ALMALI?

Doğruyu söylemek lazım, doktorlar bile sağlıklı ve güvenli kalsiyum miktarının ne olduğu konusunda tam olarak bilgi sahibi değiller. Mesela besinlerle çok az kalsiyum kazanan Hindistan ya da Japon yaşlılarında kalça kırığıyla karşılaşma olasılığı, her gün 1000 mg.dan fazla kalsiyumu vücuduna almayı başaran İskandinav kadınlarından daha az! Bununla birlikte günde ortalama 500-750 mg kalsiyumu vücuda kazandırmaya çalışmak en doğru yol gibi görünüyor.

YOĞURTSUZ OLMAZ!

Kalsiyum açısından zengin besinlerin başında süt ve süt ürünleri geliyor, bunu hepimiz biliyoruz. Bir kase yoğurtta 300-400 mg civarında kalsiyum var. Süt de güçlü bir kalsiyum kaynağı. Bir bardak süt 300 mg civarında kalsiyum içeriyor. Peynirin her türü kalsiyum açısından zengin; sert peynirlerde ise daha fazla kalsiyum var. Bademde de bol miktarda kalsiyum olduğu kanıtlanmış. Prensip olarak yeteri kadar süt, yoğurt veya peynir tüketiyorsanız kalsiyum yönünden ciddi bir problem yaşamayacağınız anlaşılıyor.



KEFİR ÖNEMLİ

Kefire gelince… Kefir, yıldızı yükselen bir içecek... Süt ürünleri içinde probiyotik bakterilerden en zengin olanı bu besin. Evde taze yapılabilmesi, ucuz maliyeti önemli bir avantaj. Ama tadı biraz sorunlu. Bazı eklemeler (meyveli kefirler) yapılması, tadının daha hoş hale getirilmesi lazım. Kefir bilinen en güçlü bağışıklık desteklerinden biri ayrıca. Besin değerinden çok, bu yanı öne çıkıyor.
 
Kalsiyum hangisinde daha fazla, hangisinde daha az...???

Buğday ekmeği ....................96 mg
Yumurta sarısı ....................147 mg
İnek sütü (pastörizeyse) ..........118 mg
Yağsız süt ..........................123 mg
Kutu süt ............................245 mg
Süt tozu ..........................1300 mg
Yağsız yoğurt......................415 mg
Kakao tozu ........................125 mg
Çedar peyniri......................840 mg
Sütlü çikolata......................214 mg
Tam yağlı kaşar ..................725 mg
Yumuşak peynir ................315 mg
Taze soğan ........................168 mg

Badem içi ..........................135 mg
Ceviz ................................254 mg

Domates ............................163 mg

Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek

  Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 ...